Quick 120 jaarQuick 1 juichen 1Quick 1 juichen 4Foto juichen Cricket 1TrainenQuick 1 juichen 2Foto juichen 4Cricketf-jeugdQuick 1 juichen 3Foto selectie 2013/2014

H.V. & C.V. Quick, De Savornin Lohmanlaan 215 Den Haag, Telefoon: 070-3680323

Twitter icon
Facebook icon
Instagram icon
LinkedIn icon
RSS icon
YouTube icon

Het Nieuwe Jeugdvoetbal: nieuwe wedstrijdvormen

Gepubliceerd op 12 augustus 2017 door Danielle Schaaf...

Begin van dit jaar heeft Quick in 10 delen uitgelegd wat het nieuwe Jeugdvoetbal inhoudt voor JO8-9-10-11 en 12 en wat dat betekent voor Quick. Omdat het nieuwe seizoen voor de deur staat blikken we nog even terug op deze 10 delen.

De KNVB wil de goede dingen van het pleintjes- en straatvoetbal laten samensmelten met het verenigingsvoetbal. Dat leidt tot nieuwe wedstrijdvormen voor de jeugd. Kinderen van zeven tot twaalf jaar gaan wedstrijden spelen op kleinere veldjes en in kleinere teams. De bedoeling is dat ze vaker aan de bal komen en meer dribbelen, schieten, samenspelen en scoren. Daardoor zullen ze met meer plezier voetballen.

Met kleine partijtjes, kleinere teams en zonder scheidsrechter gaan we de cultuur van het pleintjesvoetbal nabootsen op het voetbalveld. Nederland volgt hiermee het voorbeeld van Engeland, Duitsland, Spanje en Portugal waar al langer op deze manier wordt gevoetbald. Het doel is om de ontwikkeling van ieder kind op elk niveau te stimuleren.

Deel 2: Invoering en planning
De nieuwe wedstrijdvormen worden de komende twee seizoenen ingevoerd. Vanaf seizoen 2018-2019 is het KNVB pupillenvoetbal volledig overgeschakeld naar een geboortejaarcompetitie. In totaal krijgen zo’n 300.000 voetballertjes met de nieuwe wedstrijdvormen te maken.
Lees meer over deel 2.

Deel 3: Praktische veranderingen voor O8-O9-O10
Vanaf komend seizoen (2017-2018) gaat de verandering in voor de O8 en O9 teams en het seizoen erna (2018-2019) gaan ook de O10 teams op deze manier spelen.
Lees meer over deel 3.

Deel 4: Speltechnische veranderingen voor O8-O9-O10
Het pupillenvoetbal gaat meer lijken op pleintjesvoetbal: dynamisch, spannend en leuk. Veel balcontact, veel dribbelen, hoge snelheid en dus grote betrokkenheid bij het spel. Vanaf een jonge leeftijd gaan kinderen sneller hun techniek en tactisch spelinzicht ontwikkelen.
Lees meer over deel 4.

Deel 5: Praktische veranderingen voor O11 en O12
Deze verandering wordt pas in seizoen 2018-2019 geïntroduceerd. Lees meer over deel 5

Deel 6: Speltechnische veranderingen voor O11 en O12
Het pupillenvoetbal gaat meer lijken op pleintjesvoetbal: veel ruimte om een actie te maken, meer balcontact, kaatsen, dribbelen, samen spelen en een hoge betrokkenheid bij het spel. Techniek en tactisch inzicht ontwikkelen zich in hoog tempo. 
Lees meer over deel 6.

Deel 7: Verschillen en aandachtspunten
Iedere verandering geeft energie maar vraagt ook om aandacht en zorgvuldigheid. Op dit moment kunnen we nog niet precies inschatten hoe de verandering zal uitpakken maar we houden rekening met het volgende: Technische ontwikkeling, voetbalfeestje, arbitrage en capaciteit. 
Lees meer over deel 7.

Deel 8: Hoe bereidt Quick zich voor op het gebied van materialen?
Quick investeert jaarlijks in materialen en met de voorbereiding op de nieuwe wedstrijdvormen voor O8 en O9 komend seizoen, nemen we het volgende in acht: Ballen, goaltjes en belijning.
Lees meer over deel 8.

Deel 9: Competitie
Vanaf volgend seizoen gaat de KNVB naar een zogenaamde geboortejaarcompetitie toe (O8, O9, en het seizoen daarna ook O10, O11, en O12). Op termijn wordt de geboortejaarcompetitie over de gehele linie van het jeugdvoetbal ingevoerd. Deze geboortejaarcompetitie zorgt ervoor dat de speelsterkte per team beter kan worden bepaald en er meer gelijkwaardige wedstrijden en competities kunnen worden georganiseerd.
Lees meer over deel 9.

Deel 10, laatste deel: Teams en ledeninstroom
We willen onze jeugd zoveel mogelijk laten voetballen en daarom leek ons 2 wissels per team het meest gezonde uitgangspunt. Dus vanaf seizoen 2017-2018 starten de O8 en O9 teams met 8 spelers per team.
Lees meer over deel 10.

Bron: KNVB website en online magazine

Delen op social media

Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon