Quick 120 jaarQuick 1 juichen 1Quick 1 juichen 4Foto juichen Cricket 1TrainenQuick 1 juichen 2Foto juichen 4Cricketf-jeugdQuick 1 juichen 3Foto selectie 2013/2014

H.V. & C.V. Quick, De Savornin Lohmanlaan 215 Den Haag, Telefoon: 070-3680323

Twitter icon
Facebook icon
Instagram icon
LinkedIn icon
RSS icon
YouTube icon

ZAMI 1 kampioen

Gepubliceerd op 07 augustus 2017 door Krijn Vrolijk

Wat vooraf ging (I)

ZAMI 1 speelde tot afgelopen zaterdag 7 wedstrijden. Alleen van Beating Bats werd verloren, de rest gewonnen. Eén wedstrijd verregende. ZAMI 2 speelde tot zaterdag 7 wedstrijden. Er werd verloren van ZAMI 1, HCC 2 en Beating Bats. Waar ZAMI 2 indruk maakt met runs van Sander Rooda en Joost ‘Tor’ van Schelven, speelt ZAMI 1 met de beste cricketer van de poule. Waar bij ZAMI 2 Rogier ‘ZAMI Lara’ Rooda de laatste weken weer wat vaker speelt, heeft het eerste en oudste ZAMI-team van Quick een heuse Poolse coach. Waar ZAMI 1 in 2006 voor het laatst kampioen werd, na een heroïsche strijd met en tegen ACC, werd ZAMI 2 nog nooit kampioen.

Wat vooraf ging (II)

Er heest een welhaast gelaten rust in de ZAMI-1-appgroep. Thomas stuurt wat berichten en foto’s over de lunch, dat is alles eigenlijk. Edgar en Lex zijn aan het verhuizen en in gedachten veel meer bij de loodzware en eigenlijk niet te tillen wasmachine dan bij de wedstrijd ZAMI 1 – ZAMI 2. De Poolse coach voelde vorige week (thuis Excelsior) misschien veel druk, vandaag is ie vooral bezig met Playmobil. Hij heeft een Romeins schip gekocht en bekijkt met een meer dan tevreden gevoel de vlag op het schip. SPQR staat erop. Senatus Populusque Romanus. Niets, werkelijks niets doet vermoeden dat ZAMI 1 vandaag kampioen kan worden.

Wat vooraf ging (III)

Van vijftien naar veertien naar dertien. Nog steeds twee mensen meer dan mogen spelen. Op de dag zelf offeren Verwagen en Mulle zich op, daar waar Grote en Kleine Ven dat al eerder hebben gedaan. Van de elf die overblijven, is vooral Pietje blij en opgelucht. Hij had middels een smeekbede op Teamers dan ook al voorgesorteerd op een basisplaats.

Wat vooraf ging (IV)

Er is vertrouwen, zoveel is zeker. En er wordt gesproken over de sterkste opstelling van het seizoen. Zo sterk is ie, dat ZAMI 2 het zich kan veroorloven Wesley Barresi buiten de basis te houden. Ze appen hem af met een lulsmoes. Dat ZAMI 1 het niet goed zou vinden dat ie speelt. Bij een overwinning op oude mannen staat ZAMI 2 nog maar 2 punten achter en is een eerste kampioenschap meer dan mogelijk. Met Tor, Lucas, ZAMI Lara en De Jas heeft ZAMI 2 vier mensen in de ploeg die topcricket spelen, of dat nog niet zo heel erg lang geleden deden. Met Sander heeft ZAMI 2 de op papier beste allrounder van ZAMI Poule 1 in het team. Jasper is captain en een strateeg van het niveau Alexander de Grote. Jims enthousiasme is aandoenlijk en aanstekelijk. Rutger speelt zijn eerste wedstrijd en is gretig. John bowlt arglistige balletjes en snelde dit seizoen al eens een kop (zie http://quick.nl/cricket/senioren/zami-2/wedstrijdverslag/hage-neemt-wraak). Daan is als altijd de rust zelve en grijnst de wereld tegemoet vanonder zijn gouden en foeilelijke pet. Alleen over Joppe zijn er zorgen. Sowieso is hij uit de vorm van zijn leven, daarbij gedraagt hij zich raar de laatste weken. Is het simpelweg een Napoleoncomplex, of heeft het te maken met de World Dwarf Games in Canada, waarvoor hij zich op 1/1000ste na niet wist te plaatsen, het in de eindsprint moest afleggen tegen Jimmy ‘The Eggman’ Dexter, op de 100 centimeter vrij in open water?

Wat vooraf ging (V)

Dinsdag 1 augustus. Ik bel met de Ooievaart. Of we komende zaterdag een vaart kunnen maken door Haagse grachten. Maar dan later dan normaal, uur of acht, negen. Met een man of dertig. We kunnen kampioen worden namelijk, vandaar. Ja, dat kan. Kost 350 euro voor anderhalf uur. Ik zeg dat ik het in de groep ga gooien. Of ik een optie wil nemen. Nee. Oké, dan moet ik wel bijtijds bellen als ik het nog wil. Niet op donderdag of vrijdag of zo, want dan kunnen ze waarschijnlijk geen varend personeel meer regelen, op zo’n korte termijn. Ik toon begrip door de telefoon, zeg dat ik dat snap en hang op. Ik gooi het in een beperkte kring, om snelheid van besluitvorming te bevorderen. Dat werkt. We doen het niet. Teveel gedoe.

Wat vooraf ging (VI)

In de week voorafgaand aan de wedstrijd ZAMI 1 – ZAMI 2 verbaas ik me met Quick – en HCC-vrienden over een interview met Rein Akkerman junior op de ACC-site (http://www.acc-cricket.nl/blog/in-vragenrubriek-langs-de-boundary-nr-12-...). Akkerman zet HCC ZAMI 2 weg als Jinnah, een wat mij betreft misplaatste vergelijking, en claimt daarbij een kampioenschap in 2006. Ik vind dat raar, want ik dacht altijd dat Quick in 2006 kampioen was geworden. En ACC en Quick zaten in die tijd in dezelfde poule. Een gedeeld kampioenschap behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Toch eens vragen aan Willem Winckel of hij nog ergens een lijst met kampioenen door de jaren heen heeft. Helaas. Wel een snelle reactie, niet de gehoopte. Zal eens wat oude Crickets erbij pakken, misschien bieden die uitsluitsel. Wordt vervolgd.

De wedstrijd (I)

ZAMI 2 wint de toss en kiest batten. Dat verrast me. Ik had uit betrouwbare bron vernomen dat ze eerst zouden gaan fielden. ‘Omdat ZAMI 1 dan niet zou weten hoeveel ze er zouden moeten maken.’ Waarheid als een koe natuurlijk. Was een discussie tijdens een verjaardagsfeest, een kleine maand voorafgaand aan de derby der derby's. Zegt veel over hun bevlogenheid. Aan de andere kant: in een finale – en zo zien we deze wedstrijd toch allemaal wel een beetje – kun je alvast maar beter de runs op het bord hebben. Dus, vanuit die invalshoek: wijze keuze. In de theorie. In de praktijk is het helemaal ruk. Alleen Tor (14) en ZAMI Lara (32*) in de dubbele cijfers, geholpen door 27 extra’s een totaal van 110 op het bord. Wickets voor Kakel (3/27/7), Benny (1/17/5), Edgar (2/14/5) en Loet (3/17/6.5). Waanzinnige run out van Loet, 2 vangen van André.

Lunch

Aziatisch, kip, zoetzuur, broodjes, helemaal top.

De wedstrijd (II)

ZAMI 2 doet er alles aan om er nog een wedstrijd van te maken. Gaat tot en volgens mij niet over het randje. Alleen Joppe balanceert op de grens. Wat WDG niet bij een mens kunnen aanrichten. Pietje (12) en Lex (12) brengen ZAMI 1 naar 26/0, Sander (3/17/6) voegt strijd toe aan wed, 34/3. Condor maakt 3 runs minder dan door hem zelf voorspeld. Poolse coach (22) en Dick V brengen rust, maar worden uiteindelijk beide verschalkt door John (2/34/5.4). Wanneer Heavy lbw wordt gegeven, krabt een ieder die iets met ZAMI 1 heeft zich achter het oor. Bowler ZAMI Lara appelleerde niet mee, had zich alweer omgedraaid voor de volgende bal en kijkt verbaasd en verdwaasd op als mensen op hem af rennen om hem te feliciteren met zijn wicket. Prima, zo’n gepeperd potje, maar we – en in dit geval is ‘we’ vooral, nou ja vooral, louter en alleen ZAMI 2 – blijven wel sportief. Heavy (24*) wordt teruggeroepen en tikt de pot binnen met Edgar (23*). ZAMI 1 is kampioen.

De afdronk (I)

Het is aanvankelijk wat mat allemaal, of in elk geval lijkt dat zo. Er is champagne, daar wordt mee gespoten, Bockie maakt een foto en nog één en nog één, net zolang tot ie wel lukt. Jasper doet een woordje namens ZAMI 2, Heavy praat terug namens ZAMI 1. Er komt een beker uit de hoge hoed, de grootste die we zo snel konden vinden. Gebroeders Van de Ven ontfermen zich over barbecue en delen rond. Tor gooit een steentje in de kalme en ietwat saaie vijver, door een vette, afgekloven sparerib tegen de nieuwe suède schoen van Wally aan te gooien. De Jas zit te genieten. Niet zozeer van die vetvlek op Wally’s schoen, wel van vrienden, jugs, zon, Quick, alles eigenlijk en alles in willekeurige volgorde.

De afdronk (II)

Kleine Ven roept ons allemaal tot de orde. Biertje op of wegzetten, nog snel even plassen misschien, voor de hoofdingang staat een bus op ons te wachten. Herinneringen aan 2003. Zoiets als dit kun je niet vaak genoeg doen. Langs HBS, de stad in, toeristen die foto’s maken en filmen. Langs HCC, richting Scheveningen, via de Not Out (shotjes) terug naar Quick. Nog één keer naar HBS eerst. Alex geeft de beker niet uit handen. Een grijns breder dan de borstkast van Chuff. Grote naast me. “Dat we dit nog mogen meemaken.” Onbetaalbaar mooie verrassing. Kleine wrijft het nog even in. “Jij met je kutboot.” En terecht.

De afdronk (III)

Mieke en Paul Jan hebben tijdens onze afwezigheid de troep opgeruimd. Fijn. Kleedkamer 2 is zo goed als donker. Alle sensoren zijn afgeplakt, waardoor geen beweging wordt geregistreerd en lichten uit blijven. Op de grond staan waxinelichtjes, recentelijk aangestoken. Zij vormen het enige licht in duisternis. De lichtjes vormen een pad van deur naar douche. Het pad is eerst nat gemaakt, daarna is er zeep, douchegel en shampoo over gespoten. Een ritueel waarin ZAMI 2 al jarenlang kampioen, nee landskampioen is, rolt zich af. Ik wil hier verder niet al teveel over kwijt, anders dan dat het mooi is, ontroerend, prozaïsch, et cetera.

De afdronk (IV)

Een restje barbecue nog, vuur op een slimme plaats, verbroedering alom. De één danst, anderen gaan nog even naar de Zlarilof, het zal wel. Een ongekend mooie dag eindigt in de vroege nacht en in de wetenschap dat morgen een dag van nagenieten wordt. En overmorgen ook trouwens.

Delen op social media

Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon